Om du vill skapa en vana, t.ex. att meditera eller träna, börja med små dagliga mål. Det är som med personlig hygien; det vi gör dagligen blir en naturlig del av livet. Stora mål kan verka överväldigande, så inför en flexibel plan med olika ambitionsnivåer (Plan A, B, C) för att kunna anpassa efter dagsformen, från optimala förhållanden till minimal ansträngning.
Duscha och borsta tänderna gör de flesta av oss varje dag. Varför? För det känns konstigt att inte göra det.
Varför känns det konstigt att inte göra det? För att vi gjort det varje dag, länge.
Att träna på gym tre dagar i veckan är det många som försöker men få som upprätthåller. Varför? För att vilodagarna blir belöningen. Tricket för att upprätthålla en vana är enkelt: Gör vanan till belöningen.
Något du gör varje dag blir en vana och något som känns konstigt att inte göra. Tänk på hur det känns när du glömmer borsta tänderna. Så kommer det kännas att skippa meditationen eller träningspasset när du gjort det varje dag ett tag.
Men – ska du göra det varje dag kan du inte göra så mycket varje gång. Det finns en anledning att tandläkare rekommenderar två minuters tandborstning och inte tio, även om mer kanske vore bättre. Alla föräldrar vet att två minuter är lång tid när vi ska lära barn att borsta tänderna. Vi är programmerade att undvika obehag, så det är inte så konstigt att du inte gör saker som verkar jobbigt, även om du ”verkligen bestämt dig”.
När vi mentalt konstruerar stora fina mål så känns det roligt och sporrande i stunden, men när vi ska utföra målen känns det inte alltid lika kul. Därmed behöver vi sänka tröskeln till aktiviteten.
När jag coachar i hållbart vaneskapande brukar jag rekommendera att upprätta en plan A, en plan B och en plan C. Plan A är det vi gör när stjärnorna står rätt och allt känns lätt. Det är oftast så mycket och så bra vi tror alla träningstillfällen ska se ut när vi sätter upp vårt mål.
Men vissa dagar känns det bara ljummet, halvtråkigt, oinspirerat. Här kommer plan B in. Om plan A är en timme på gymet eller på meditationskudden, då är plan B en kvart, tjugo minuter. Och när du verkligen inte känner för att träna eller meditera – för att du är sjuk eller inte har tid – då kör du plan C. Plan C är en halv minut på golvet i vardagsrummet, på väg till köket för ett glas vatten.
Den bästa vanan är den du kan upprätthålla livet ut.
Lycka till!
© 2024 Västkust psykologi
Hallandsvägen 19
269 36 Båstad
072 444 22 18
info@vastkustpsykologi.se