Hållbar hög prestation?

Bild av Thomas Jost auf der Stroth

Thomas Jost auf der Stroth

Leg. psykolog

Våra energinivåer styr motivation och förmåga att prestera, och genom att anpassa oss till deras ebb och flod kan vi undvika vanliga energifällor. Hög energi är tid för handling, medan låg energi signalerar återhämtning. Nyckeln till hållbar prestation ligger i att förstå och respektera dessa växlingar.

I min roll som coach och terapeut har jag haft anledning att fundera en hel del på hur vår energinivå påverkar motivation och prestation – och hur vi kan påverka vår energinivå.

Med energinivå menar jag de fysiska, mentala och känslomässiga resurser vi behöver för att känna oss motiverade att göra saker och få saker gjorda.

Att hjälpa mina klienter lugna sitt sinne och aktivera sin kropp – och förstå hur tankar, känslor och kroppens impulser interagerar och påverkar motivation och beslutsfattande – är mitt recept på hållbar hög prestation.

Här försöker jag reda ut några begrepp och bidra med tumregler som gång på gång visat sig fungera för mina klienter.

Ibland är vår energinivå hög, vi är glada, motiverade och inspirerade. Ibland är vi ledsna, omotiverade och tycker synd om oss själva.

När vår energinivå oftast är hög betyder låg energi sannolikt att det är dags att ta ett steg tillbaka. Vila, släpp prestationskraven, unna oss en tupplur, en favoritserie eller vad vi nu känner för. Ge dig själv tillåtelse att bara vara.

En vanlig energifälla här: Vi försöker fixa allt som är fel när vi har låg energi – trots att vi egentligen inte har tillgång till energin vi behöver för att lyckas.

Om din energinivå oftast är hög, kan du enkelt undvika energifällan genom att

1) Acceptera att dina energinivåer växlar och

2) Lär dig anpassa besluten efter energins ebb och flod:

Om energin är hög: Jobba på dig själv, ställ saker till rätta, få det viktiga gjort.

Om energin är tillfälligt låg: Njut, slösa tid på oväsentligheter, tröstät (se nedan).

Ibland gör vi spontant det omvända: Fyllda av energi slösar vi den på distraktioner och när vi är utmattade försöker vi kryssa oss fram i motvind.

Om du släpper alla krav på dig själv när energin är låg, kommer den snabbare tillbaka.

Om din energinivå oftast är låg fungerar inte det. Alla levande system, celler, kroppar och organisationer, har en inneboende tröghet.

Det du behöver göra för att må och prestera bättre är att få fart på systemet. Det är enklast och mest effektivt att börja med kroppen. Det är inte det lättaste när både tankar och känslor verkar säga: ”Nej jag orkar inte” – men våra kroppar är som husdjur, ger vi dem rörelse blir de gladare och hjälper oss må bra – både mentalt och känslomässigt.

En vanlig energifälla här: Vi lyssnar för mycket på kroppens signaler som säger att vi inte orkar. Inaktivitet föder inaktivitet.

Både träning och inaktivitet sliter på kroppen. Skillnaden är att träning gör kroppen starkare.

Kroppen behöver som tur är inte så mycket för att piggna till.

Varje sekund du rör dig ökar sannolikheten att du kommer röra dig igen. Därför är små ögonblick en nyckel till att skapa en hållbara vanor. Alla människor har vanor, frågan är om de valt dessa medvetet eller inte. Läs mer om hur du skapar nya vanor som håller här.

Maten vi äter påverkar i högsta grad vår energinivå. Det är individuellt och svårt att ge generella råd kring kost. Kosthållning är en högst personlig och ofta känslig fråga.

Med stor respekt för tallriksmodellen har den samma problem som de flesta modeller över komplexa system – den är statisk. Vårt behov av kolhydrater, fett och protein som bränsle är inte statisk – vårt behov följer vårt rörelsemönster.

Kolhydraterna är kraftiga men kortvariga byvindar i kroppens segel – genom att röra oss framåt kan vi snabbt få upp farten. Men om vi inte använder det snabba bränslet mojnar först effekten och sen hamnar vi i en storm: Energinivån toppar och dalar, kroppen blir orolig och vi blir sugna på att trösta oss med mer.

Fett och protein ger en stabil, jämn bris som sakta men säkert driver oss framåt i lugnare, pålitligare takt. Vi får en tillfredställande mättnadskänsla och stabilare energi under längre tid – detta gäller särskilt när vi inte rör oss.

När vi har låg energi kan det kännas lockande att fylla på med snabba kolhydrater för att öka den, om vi kombinerar detta med rörelse kommer det ofta fungera. Om vi inte rör oss är det bättre att välja långsammare bränsle för att stödja en jämnare och lugnare energinivå mer i linje med stillavarande.

Att lära sig anpassa våra beteenden efter vår energis ebb och flod är hållbar hög prestations final boss.

Om Thomas

Jag är psykolog och har spenderat större delen av mitt liv med att förstå välmående. Min övertygelse är att förändring är möjlig; med rätt stöd kan alla hjälpa sig själv må och fungera bättre i vardagen.

Senaste inläggen

Följ mig